A technológiáról


A nanotechnológia az eljövő évtizedek egyik legígéretesebb, legdinamikusabban fejlődő tudományága az építőanyag-ipar, különleges paraméterű, új generációs építőanyagok kifejlesztésének és alkalmazásának területén is robbanásszerű fejlődést indított el.

Napjainkra a „nano” szó valóságos márkává, nőtte ki magát a köztudatban. A szakági marketing kommunikációban előszeretettel fémjelezik vele az ezen eljárással készített termékek kiváló műszaki teljesítményét. A „nano” szócska a görög nyelvből eredeztethető. Jelentése: “törpe”. Napjainkban mértékegység jelöléseként használjuk. 1 nanométer a méter egymilliárdod része. Egy hajszál vastagsága kb. 200 000 nanométer. A nano méretű anyagok fő jellegzetessége, hogy méretük csökkenésével jelentősen növekszik kémiai reakcióképességük. Ennek eredményeként merőben új anyagtulajdonságokkal rendelkező, magasabb hatásfokú, jobb mechanikai tulajdonságú építő-ipari anyagok jöhettek létre.

Nano Team Slide

A Nano bevonatnak számos előnyös tulajdonsága van, melyek közül a leghasznosabbak az alábbiak:

  • Hosszan tartó védelmet nyújt korrózió, víz, és egyéb szennyeződésekkel szemben
  • Ritkán igényel tisztítást, könnyű tisztítani, tisztítása nem igényel vegyi anyagot
  • Kémiailag és fizikailag is rendkívül ellenálló; fagyálló (a jég sokkal kevésbé tapad meg a felületen), hőálló (bizonyos bevonatok akár 450 C-ig), nehezen karcolódik
  • Víz-, olaj-, szennyeződés-lepergető hatással bír
  • Egészségre ártalmatlan, bőr-semleges, élelmiszerbarát, antibakteriális, antiallergén
  • Szín-semleges, csillogó fényességet ad, nincs fénytörés, fényhajlás

A környezetvédelem és az energiatakarékosság napjaink kritikus kihívásai az építőipari technológiák területén is, melyek nemcsak az EU követelményrendszerében, de a megrendelői igényekben is egyre többször visszaköszönnek. A korszerűtlenné, ezáltal túlontúl drágává váló hagyományos építőipari eljárások tökéletes alternatíváiként tűnnek föl egyre-másra az újabb és újabb nanotechnológiás megoldások, mint például az öntisztuló falfelületek és épülethomlokzatok, speciális hőszigetelési technológiák és hőszigetelő anyagok, vagy az energiaiparban használt berendezések és hő távvezetékek szigetelésére nanotechnológiás eljárással készült bevonatok, melyek az energiafelhasználás csökkentésén túl, egyben kiváló korrózióvédelmet is biztosítanak.